Alvdalsbunad – den originale bunaden fra Alvdal

Alvdal sin egen bunad – tatt i bruk først på 1900 tallet. En livkjole i ullstoff med trykkt mønster av av vinløv og drueranker. 

En bunad med mange valgmuligheter. Bruk den som en enkel kjole og hvit bunadskjorte – eller mønstrete skjorte til.  Det er også mulighet til å benytte både sjal og forkle til bunaden. 

Historien om Alvdalsbunad

Denne bunaden ble tatt i bruk litt ut på 1900-tallet i Nord-Østerdalen, og blir regnet som Alvdalsbunad. Den er laget av 2-skaft ullstoff med svart trykk, der mønsteret er vinløv og drueklaser. Vi vet at denne ble laget i fargene grønt og rustrødt.

Man antar at bunaden er inspirert av fasongen til bunadene i Gudbrandsdalen da de gamle bevarte livkjolene fra Østerdalen har et annet snitt. Stoffet til bunaden ble laget ved at man vevde sitt eget stoff og sendte det til trykking, eller man kunne kjøpe ferdig stoff med trykk. Det var mulig å få trykket bunadstoff frem til krigens dager.

Til bunaden hører linskjorte – Kvebergskjorte, valgfritt silketørkle og lomme med sølvlås. Det hører også med forkle til bunaden dette er svart silke eller brokade.

Tilbehør til Alvdalsbunaden

Skjorte

Til bunaden brukes Kvebergskjorte. Dette er lin skjorte med tellesøm broderi. Har man ikke Kvebergskjorte så kan bomullskjorte med nupereller brukes til. Dette er en skjorte av den klassiske typen som ofte benyttes til flere bunader om man ikke har linskjorten som hører til.
Se skjorter og tilbehør i nettbutikken

Sjal

Det er valgfritt silkesjal til bunaden. Velg de farger og mønster som du selv ønsker. Sjalet kan være med eller uten frynser.
Se våre silkesjal i nettbutikken

Bunadsølv

Til bunaden skal det være hjertesøje også kalt Mariasøjle eller kronsølje i halsen av bunadskjorta. På livet til bunden skal det også være en sølje, denne kan gjerne festes på skjorten på innsiden av livet. Det var også vanlig å sy på to par hekter på bunaden lengre nede på livet.

Man står fritt til å velge sølv til bunaden. Men kanskje passer samme sølv som brukes til Østerdalsbuanden best? Det skal ikke være sølvbelte til denne bunaden.
Se vårt utvalg av bunadsølv i nettbutikken

Vi hjelper deg med omsøm, ny bunad eller tilbehør til Alvdalsbunad

Utvalgte produkter til Alvdalsbunad