Gammel Alvdalsbunad – livkjole i ulltøy med trykt mønster
Ullstoff med trykte mønster blir vanlig i vår region fra ca 1850 og fremover. Østerdølene benytter seg av fargeri og trykkeri av tekstiler blant annet på Røros men også i Trondheim. Det finnes ulike mønster som er brukt i perioden ca 1850-1940. Trykkblokken / mønsteret som er brukt til Gammel Alvdalsbunad er i fra Skjørberg trykkeri i Trondheim. Denne oppbevares i dag hos Trøndelag Folkemuseum, Sverresborg, og det er denne som er blitt rekonstruert for å ta opp igjen denne bunaden.
Gammel Alvdalsbunad ble tatt i bruk først på 1900 tallet. En livkjole i ullstoff med trykt mønster av av vinløv og drueranker. Trolig er denne bunaden også brukt av andre i regionen.
En bunad med mange valgmuligheter.
Bruk den som en enkel kjole og hvit bunadskjorte – eller mønstrete skjorte til. Det er også mulighet til å benytte både sjal og forkle til bunaden.
Historien om Alvdalsbunad
Denne bunaden ble tatt i bruk litt ut på 1900-tallet i Nord-Østerdalen, og blir av mange regnet som Alvdalsbunad. Den er laget av to-skaft ullstoff med svart trykk, der mønsteret er vinløv og drueranker. Vi vet at denne ble laget i fargene grønt og rust-rød.
Man antar at bunaden er inspirert av fasongen til bunadene i Gudbrandsdalen, da de gamle bevarte livkjolene fra Østerdalen har et annet snitt. Stoffet til bunaden ble laget ved at man vevde sitt eget stoff og sendte det til trykking, eller man kunne kjøpe ferdig stoff med trykk. Det var mulig å få trykket bunadstoff frem til 1936.
Til bunaden hører linskjorte – Kvebergskjorte, valgfritt silketørkle og lomme med sølvlås. Det hører også med forkle til bunaden dette er svart silke eller brokade, det kan også være forkle i kattun eller bomull. Det er også en mulighet med hjemmevevet forkle i mønster av ruter.
Farger
Bunaden finnes i 3 farger: Grønn, Blå og Rød
Tilbehør til Alvdalsbunaden
Skjorte
Til bunaden kan det brukes ulike skjorter. Brodert linskjorte som Kvebergskjorten, dette er linskjorte med tellesøm broderi. Har man ikke Kvebergskjorte så kan bomullskjorte med nupereller brukes til. Dette er en skjorte av den klassiske typen som ofte benyttes til flere bunader om man ikke har linskjorten som hører til. Vi vet også at enkelt på tidlig 1900 tall brukte andre typer skorter som mønstrete og kulørte. Men til veldig fint bruk var kritt hvite skjorter det som var det gjeveste å pynte seg med.
Sjal
Det er valgfritt silkesjal til bunaden. Velg de farger og mønster som du selv ønsker. Sjalet kan være med eller uten frynser.
Bunadsølv
Til bunaden skal det være hjertesøje også kalt Mariasøjle eller kronsølje i halsen av bunadskjorta. På livet til bunden skal det også være en sølje, denne kan gjerne festes på skjorten på innsiden av livet. Det var også vanlig å sy på to par hekter på bunaden lengre nede på livet.
Man står fritt til å velge sølv til bunaden. Men kanskje passer samme sølv som brukes til Østerdalsbuanden best? Det skal ikke være sølvbelte til denne bunaden.