Lødrup bunad
– festbunad for Østerdalen

Bunaden er laget av Ruth Arnestad Lødrup på oppdrag av Tynset Husflidslag i årene 1941-1948. Denne bunaden kom på delt førsteplass i konkurransen om Festbunad for Østerdalen sammen med Maria Aaen bunaden.  

Fotomodell for rød Lødrup bunad

Farger

Bunaden finnes i tre fargevariasjoner, svart, lys mellomblå eller en helt spesiell blek rødfarge, det er materiell til bunad i denne rødfargen vi tilbyr. Alle delene er smalt kantet med rød på svart og blå bunad og blå på rød bunad. Broderiet på bunaden er i fire farger, blomstermotivet er i mørkblå, mellomblå og hvit. I tillegg har stakken og litt av skulderen på vesten brodert rankemønster i samme rødfarge som bunaden.   

Livet til bunaden består av skjøter (klaffer) som er påsydd livet langs liv-linjen. Bak på livet er skjøtene klippet i ett med ryggen. Livet lukkes med hekter, enten tinn hekter eller skjulte hekter.  

Stakken til bunaden har brodert rankemønster i fire striper, disse skal ved montering plasseres midt foran, i hver side og midt bak. Stakken har en bred midtfoll foran der foldene går bakover og ender mot partiet med piperynker.  

Skjorte

Til bunaden kan brukes brodert linskjorte som er den samme som også benyttes til Tynset bondekvinnelags drakt, eller man kan benytte hvit bomullsskjorte med nupereller.

Tilbehør til Lødrup bunaden

Det er ikke eget sølv til bunaden, men det passer fint med hjertesølje i halsen som er typisk for Østerdalen. 

Les blogginnlegg: Historien om Lødrup bunaden