Østerdalsbunad for dame

En bunad med mange valgmuligheter!

Liv

Velge mellom skjøteliv og linskjorte eller lasketrøye. Stoffene til bunadsliv eller lasketrøye er de de samme å velge i mellom.

Stakk

Her kan man velge mellom 2 skaft ullstoff eller klassisk ulldamask i fargene svart, blå eller grønn. Langt tilbake i tide ble de også benyttet andre typer stakker blant annet stakker i silke, trykkmønstrettøy, rutete ullstoff, men også i andre farger enn de som benyttes i dag. På stakkes innside skal det være skonnering og helt nederst en slitesnor.

Det har også vært vanlig å sy livet til bunaden uten skjøter (skjøter = kappene nederst på livet)å i stedet sy bunaden som en livkjole der livet og stakken er sydd sammen.

Tilbehør

Østerdalsbunad for dame tilhører det forkle. Det mest brukte er svart forkle med rutemønster i rødt og grønn som egentlig er forkleet som ble utarbeidet til Marie Aaen bunaden. Til bunaden er det eget sølv med hjertesølje i halsåpningen på skjorta og østerdalsnål på livet.

Østerdalsbunad for dame

Rødt brokadeliv

Historien om Østerdalsbunaden

Norsk Institutt for bunad og folkedrakt har dokumentert eldre plagg fra Nord-Østerdal, noe som har bidratt til nøyaktige rekonstruksjoner av historiske drakter. Bunadene i dag kombinerer elementer fra 1700- og 1800-tallet, som rokokkoinnflytelse på liv og lommer, mens skjørt, forkle og skjorter reflekterer stilen fra rundt 1850.

Det er også regionale forskjeller i bruk av hodeplagg som varierer med gamle kirkesogn. For eksempel, bruker kvinner i Tolga og Os ørhuver, mens de i Tynset og omegn bruker honnluver. Bunaden som brukes i dag har røtter i draktskikkene etablert på 1930-tallet, med moderne tilpasninger i stoffer og sømmeteknikker som øker variasjonsmulighetene og forbedrer kvaliteten.

Bunadens ulike deler som liv, trøye, stakk, skjorte, forkle, lomme og hodeplagg har spesifikke historiske detaljer. Livet har tradisjonelle skjøter og spilesøm, mens trøyen og stakken holder seg til de tradisjonelle snittene. Skjortene varierer fra hvite lin med broderier til mer moderne varianter uten halskrage. Forklene har utviklet seg fra ikke å bli brukt til å være viktige deler av antrekket, og lommene, som tidligere ofte ble båret under forkleet, er detaljert med broderi og historiske låser.

Metallelementene i bunaden, som søljer og mansjettknapper, viser til historiske smykkestiler og teknikker. Bunaden som helhet er en omfattende representasjon av Østerdalens kulturelle og historiske drakttradisjoner.