Bunadsskjorte kurs i Kvebergsskjorte

Mange har lyst til å brodere og montere sin egen bunadsskjorte, og det er stadig noen som spør om jeg kan ha kurs eller tenker å ha det snart. Nå starter vi opp kurs i brodering og montering av Kvebergsskjorte 🙂 Påmelding til kurs her:

Kari fra Alvdal laget mønsteret til Kvebergsskjorten. Kari Kveberg fra Alvdal var ansatt hos Heimen Husfliden i Oslo fra ca 1935 – 1937, og det var i denne perioden hun også utarbeidet mønsteret til Kvebergsskjorta. Denne bunadsskjorta har ermlinninger og halskrage med tellesøms broderi. Skjorten har også et skulderstykke med samme type søm. Dette er den skjorten som de aller fleste velger til Østerdalsbunaden her i Nord-Østerdalen.

Vi har kurs i perioden januar til april og i løpet av denne tiden rekker du å lage en bunadsskjorte. Denne bunadsskjorten brukes til Østerdalsbunad, Alvdalsbunad og Signe Storstrøm bunad. I vårt kursopplegg tar vi utgangspunkt i at skjorten er ferdig klippet til første kurskveld. Kurset har en fremdriftsplan som viser hvor langt man må komme mellom hver samling for å bli ferdig. I tillegg mottar man dokumentasjon på de ulike prosessene ved brodering og montering. Kursdeltagere får også mulighet til å se på ferdig skjorte og ulike “prøvelapper” som viser sømteknikkene.

Materialpakke til Kverbergsskjorte

Mål som trengs for Kvebergsskjorte

  1. Mål overvidden – mål rundt brystet på det videste, pass på å ha armene ned.
  2. Mål halvpart av rygg og arm, bøy opp armen og hol den foran foran deg (som om du skulle se på klokken) ta mål fra nakkekulen over bøyd arm og frem til kulen på håndleddet.
  3. Mål omkrets av hals, mål nede i halsgropen ikke midt på halsen.
  4. Håndledd, ta mål rundt håndleddet – gjerne rundt ved kulen på håndleddet.

Den som klipper skjorten har da målene som trengs og legger til bevegelighet og sømmonn. Alltid greit å ha hjelp til å ta mål. Husk at den som skal måles må stå rett i kroppen å være avslappet.

Lupelampe til syjobben gjør underverker

Utstyr til brodering og montering

Anbefaler en lupelampe til denne jobben. Selv foretrekker jeg den modellen som står på bordet og er stødig. Jeg er ikke så glad i den som er litt større og som gjerne har fot som skrus til bordet. Denne blir fort vinglete og ubehagelig å se igjennom lupen. Har du ikke lampe kan et bra alternativ være “billige” briller fra daglivare eller lavpriskjeder. Selv har jeg i flere år bruk et ekstra par “nille-briller” utenpå mine vanlige briller. Nå har jeg faktisk skaffet med egne sybriller til skjortesøm tilpasset av optiker. Ellers så trengs ikke så mye utstyr utover en god nål og brodersaks. Pass på at det er rent der du skal sitte og at du har rene hender når du broderer. Ellers er det alltid lurt å ta kaffepausen et annet sted enn ved den kvite linskjorten.

Kvebergsskjorte til bunad

Legg igjen en kommentar