Forkle til Østerdalsbunaden

Som vi vet så var Østerdalsbunaden til damer den samme for Sør- og Nord-Østerdal frem til 1950 og kanskje enda litt lengere. Det var på 1960 tallet at Elverum Husflidslag sin bunadskomite startet arbeidet med det som i dag er kvinnebunad fra Sør-Østerdal. 

Mitt yndlingsforkle

Når det gjelder å bruke forkle til bunaden var det kanskje en forskjell eller et skille på Sør-Østerdal og Nord-Østerdal.

Nord-Østerdal 

Damene i Nord-Østerdal kunne bruke sin bunad både med og uten forkle. Forkle som ble bruk omtales som forkle hjemme i fra – eller at man brukte gammelt forkle i fra hjemme. I mange tilfeller er det svart silkeforkle som har vært i bruk. Men det har også vært andre varianter i bomull og kamgarn. Forkle kunne ha vevd mønster eller påtrykt mønster. Det er også flere i Nord-Østerdalen som hadde forkle som i dag regnes som forkle til Sør-Østerdalbunaden.

En av mine kilder, en dame i sin beste alder, kan fortelle at hun i fra sin barndom på 1930-tallet kan huske ulike forkle som ble brukt til bunaden. Jeg får bestandig skryt for flott forkle de gangene jeg har møtt henne med mitt yndlings bunadsforkle på.

Svart bomullsforkle fra Alvdal
Silkeforkle
Sør-Østerdals forkle
Damask forkle fra Alvdal

Sør-Østerdal 

I Sør-Østerdal bruktes vanligvis ikke forkle til Østerdalsbunaden i perioden 1920-1960. Det er i forbindelse med at bunaden blir revidert at forkle er blitt kopiert og tatt i bruk. De første av forkledene var bomull og mohair med påtrykt mønster. Etter hvert har det blitt mulig å veve damask med mønsteret som regnes som Sør-Østerdalsbunaden sitt forkle.  

Maria Aaen 

Mange tror at det rutete forkle i svart med røde og grønne ruter hører til Østerdalsbunaden. Historien er at dette forkle ble utarbeidet til den svarte varianten av Maria Aaen bunaden. Man tok da utgangspunkt i et forkle som var svart med røde ruter – grønnfargen kom til for at det bedre skulle passe til Aaen bunaden. Samtidig som Maria Aaen bunaden ble lansert som Festbunad for Østerdalen i 1949 begynte Heimen Husfliden å føre samme forkle til Østerdalsbunad Gammal Modell.

Før 1949 har det helt sikkert mangfold av ulik forkle til bunaden. Mange hadde mulighet til å veve egne forkle – å det fantes ulike tekstiler i handel eller bytte handel.

Forkle til Maria Aaen bunad
Alternativer til forkle til Østerdalsbunaden
Marie Aaen bunaden – festbunad for Østerdalen
Ta vare på bunaden – tips til stell av bunadsskjor...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.alvdalsbunad.no/