Hodeplagg til mannsbunad for Østerdalen

To ulik hodeplagg kan brukes til rekonstruert mannsbunad for Østerdalen

Topplue og skjoldlue er de to typene man kan velge i mellom av hodeplagg til mannsbunad for Østerdalen.  Så mener mange at strikkelue eller topplue er Røroslue og at skjoldlue er det eneste riktige å bruke til bunaden. Her er en bitte liten oppklaring om forskjellene.

Skjoldlue

Skjoldlua har vært fabrikkprodusert siden tidlig på 1900-tallet. Denne lua lages i svart klede og den er satt sammen av seks kileformede deler som møtes i en kam på toppen. Lua har brem som har tre spisser i fremkant og bremmen har påsydde stikninger slit at den vipper litt opp.  Luen er foret med rutete bomullsstoff. Inne i luen er det sydd på øreklaffer som kan brettes ned.

Skjoldlua har gått under navnet snipphuve – østerdalslue og O.Pedersen-lue.

Topplue

Kanskje er dette lue som for tiden er minst brukt til mannsbunaden men som kanskje hører mest til bunaden med tanke på tiden den var i bruk.

Denne strikkelua ble brukt på 17- og 1800 tallet. Som regel var de striket i mørkeblått eller svart garn. Luene har ofte kant og dusk i rødfarge. Luene var hjemmestrikket, men i 1785 kom produksjon av disse luene i gang på strikkefabrikk i Stor-Elvdalen. Dessverre stoppet produksjonen opp i 1799. Luene som ble strikket på fabrikken ble distribuert over hele landet, men spesielt mye ble levert til Røros.

Topplua var på tur ut av draktskikken i vårt område samtidig som det ble vanlig å la seg fotografere. 

Om rekonstruert mannsbunad for Østerdalen 

Så bør det nevnes at bunaden er den samme for både Sør- og Nord-Østerdal. Denne bunaden er rekonstruert av Elverum Husflidslag kanskje derfor noen har en tendens til å kalle den for bunad for Sør-Østerdal. Men draktdele det er tatt utgangspunkt i er alle fra Nord-Østerdalen.  

Bunaden ble rekonstruert og lansert av Elverum Husflidslag i 1986. Den bygger på draktmateriale fra midten av 1800-tallet fra Nord-Østerdal.

Trøye: (jakke) er kopi av en trøye i svart vadmel fra Tynset bygdemuseum. Opprinnelsen er Nord-Østerdal, man vet ikke nøyaktig hvor den kommer ifra.

Bukse: originalen er en mørk blå vadmelsbukse fra Fåset i Tynset.

Vest: Originalen er fra Os i Østerdalen, den er i brunrød to-skaft ullstoff med blokktrykk. Forstykkene er fôret med linlerret og bakstykket er grå-svart to-skaft ullstoff. 

Skjoldlua kan også kjøpes i nettbutikken

Legg igjen en kommentar