Knapper til rekonstruert mannsbunad for Østerdalen

Kjært barn har mange navn og det er også mulighet til å velge ulike knapper til mannsbunad for Østerdalen.

En bitteliten avklaring om bunaden

Denne bunaden er rekonstruert av Elverum husflidslag og ble lansert i 1986. Den bygger på draktmateriale fra midten av 1800-tallet fra Nord-Østerdal.

Trøye: (jakke) er kopi av en trøye i svart vadmel fra Tynset bygdemuseum. Opprinnelsen er Nord-Østerdal, man vet ikke nøyaktig hvor den kommer ifra.

Bukse: originalen er en mørk blå vadmelsbukse fra Fåset i Tynset.

Vest: Originalen er fra Os i Østerdalen, den er i brunrød to-skaft ullstoff med blokktrykk. Forstykkene er fôret med linlerret og bakstykket er grå-svart to-skaft ullstoff.

Etter lanseringen av bunaden i 1986 er det kommet til flere variasjonsmuligheter – for eksempel kan man velge å sy buksen i elgskinn eller man kan velge annen farge på vesten enn rustrød.

Variasjon til knapper 

Ved lansering i av bunaden i 1986 ble det laget knapper og spenner til bunaden i bronse.

Etter hvert som årene har gått er det kommet til knapper som gir ulike valgmuligheter til bunaden. Noen er kommet til ved tilfeldigheter og brukes i bunaden i dag uten at man har grunnlag for å kunne si at denne type knapp ble brukt i disse plaggene.

Som for eksempel «Alvdalsknappen» som ved en tilfeldighet i forbindelse med opprydding ble funnet på gården Henriksen i Alvdal. Tolga og Os har også sine egne knapper.

Hvor mange knapper trengs til en rekonstruert mannsbunad for Østerdalen? 

Totalt så treng det 31 små knapper og 30 store

  • Bukser: 11 små og 14 store
  • Trøye (jakke): 16 store
  • Vest: 20 små

Legg igjen en kommentar