Kvit bunadskjorte også etter 17.mai

For noen kan utfordringen med bunad være at skjorten etter hvert ikke er like hvit som da den var ny. Men det finnes råd – her skal du få noen av de enkleste og kanskje beste for å gi bunadskjorten et langt liv.  

Vask alltid bunadskjorten etter bruk. Helst så snart som mulig selv om den bare har vært på i noen timer. Dette er enkelt om skjorten ikke har synlige flekker. Ikke nødvendig å vaske på mer enn 40 ͦ  (Har skjorten fått flekker må disse fjernes før vask!). Da vasker du den med vanlig vaskemiddel for hvitt tøy. Noen sverger til Milo – men dette er ikke egnet for lin. Jeg har selv fått anbefalt Sunlight såpe av eksperter på linskjorter og anbefaler også dette. Når skjorten er vasket henges den opp til tørk. Legg deretter tørr skjorte i en bomull pose eller som her i huset i et gammelt putevar.  

Anbefaler ikke: Jeg hører enkelt ganger at noen legger nyvasket våt skjorte i fryseren og lar den ligge der til de skal stryke skjorten så slipper de unna med dynking og damp. Anbefaler i disse tilfellene at skjorten er helt tint og har romtemperatur før stryking tar til. Dette for å ta best mulig vare på stoff og broderi.  

Ren skjorte rett etter bruk gir en hvit skjorte som ikke «lagrer på svette» som vil gjøre den misfarget over tid.  

Når skjorten skal brukes neste gang så ta den frem ca en uke i forvegen. Skyll opp skjorten for hånd og heng den opp etter bolen. Deretter lar du den henge til tørk og strekker den slett og fin et par tre ganger. Først når den er helt våt også en gang eller to til etter hvert som den tørker. Ikke nødvendig med strykejern. Veldig viktig at skjorten er helt tørr før den brukes. Med denne varianten er ikke skjorten like slett som ved bruk av strykejern – men den skrukker heller ikke like fort.  

Foto: Jon-Erik Faksvaag (Norske Folkemuseum)

Tips! Ta alltid godt vare på skjorten – utfør små reparasjoner undervegs 

Les også vårt innlegg om stell av bunadskjorter og reparasjon fra 2020

Legg igjen en kommentar