Lomme til Østerdalsbunaden

Mange sier også veske om lomme til bunaden, ikke så rart da låsen som monteres på til slutt kalles veskelås. 

Det er flere muligheter til lomme til Østerdalsbunaden. Det er vanlig at man lager lomme i samme stoff som livet til bunaden. Man kan også lage lommen av stakkestoff og kante det med livstoff. Kanskje har det vært avgjørende hvilke muligheter man har hatt ut ifra stoffrestene. Fasongen er ganske lik på disse lommene, men størrelsen har variert.

Det finnes også en brodert lomme til Østerdalsbunaden. Dette er den samme lommen som ble lansert på 1930-tallet. Denne er fra Alvdal og tilhørte Fru sogneprest Helmer.

Brodert lomme til Østerdalsbunad anno 1930

Forskjell på Sør- og Nord-Østerdalsbunad 

Sør-Østerdalsbunaden som ble lansert og tatt i bruk på 1970-tallet har ikke løslomme. Før lanseringen av Sør-Østerdalsbunad var Østerdalsbunad den samme for både Sør- og Nord-Østerdalen, og det er egentlig fortsatt samme bunad.

Ulikhetene er at til Nord-Østerdal brukes løslomme, det har alltid vært brukt forkle til bunaden og skjortene som brukes til bunaden er forskjellige.

På gamle bilder er det lite å se av lommer på bunadene, kanskje lommene ble festet i stakkelinningen med forkle utenpå? I dag festes lomma til livet på bunaden.

Flott med valgmuligheter  

Vi er heldige som har så mange muligheter til Østerdalsbunaden. Vi skal være glad for mangfold og at ikke alle velger det samme til sin bunad. Og om noen er usikker på regler eller politi; man kan ikke velge hva som helst, det finnes er ingen regel men flere valgmuligheter. Vær klar over at Østerdalsbunaden ikke er en uniform men et festplagg der man kan velge ut i fra egen smak og behag. Det som kan gjøre bunaden til en uniform er alle som mener at bunaden kun kan ha rødt fugleliv og grønn eller svart stakk.

Brodert lomme

Mange lurer på om det er vanskelig å brodere sin egen lomme. Du må kunne to søm teknikker – plattsøm og attersting. Materialpakken inneholder stoff med påtegnet mønster, det følger med fargekart og en kopi av en brodert lomme som viser retningen på stingene som skal broderes. Det er ganske små felter som skal broderes og kan gjennomføres av nybegynnere. Husk at øvelse gjør mester.

Det er ikke egen veskelås til bunadsveska – så her kan man velge absolutt hva som helst!

Legg igjen en kommentar