Stell og vedlikehold av bunader

Når festlighetene på Norges nasjonaldag, 17. mai, ebber ut, begynner en annen viktig oppgave for alle bunadeiere – riktig oppbevaring og vedlikehold. Med noen grundige, men enkle steg kan du sikre at din bunad forblir i topp stand år etter år. Denne artikkelen gir deg gode råd om hvordan du best tar vare på bunaden og tilbehøret ditt.

Bunadspose – ditt første forsvar

Bunadstoffene i dagens produksjon er miljøvennlige og inneholder ikke møllbehandling. Derfor er en bunadspose i naturfiber, som bomullslerret, essensielt for å beskytte mot skadedyr og fukt. Husk å la bunaden lufte seg natten over før den legges i posen, og sørge for at bunaden er helt tørr. Pass på at åpningen i posen er godt forseglet for å hindre inntrengning av møll.

Se våre bunadsposer i nettbutikken

Riktig oppheng av bunader

For mannsbunader, heng bukse, vest, og jakke sammen, og plasser tilbehør som strømper og tilbehør i bunnen av posen. Kvinnebunader bør ikke henge i full lengde. Bruk spesialsydde hemper for å redusere belastning på stoffet når du henger opp bunaden.

Damping og pressing

Bruk et middels varmt strykejern og et fuktig kjøkkenhåndkle av lin for å unngå blankhet og skader på stoffet. Press bunaden fra vrangsiden for å bevare stoffets overflate og ensartethet. Bruk strykejern uten damp.

Flekker og flekkfjerning

Takle flekker umiddelbart ved å bruke en ren klut eller papirserviett for å suge opp væsken. Bruk rensemidler sparsomt og arbeid fra kantene av flekken innover.

nærbilde av flekk på stoff

Støvsugeren kan også være en hjelper ved å suge opp både tørr og våt smuss uten å trykke flekken gjennom stoffet.

Stell av bunadskjorten

Vask bunadskjorter skånsomt etter bruk og oppbevar dem liggende for å unngå slitasje. Sjekk vaskeråd spesifikt for materialtypen, og vurder håndvask for skjorter med delikate broderier eller applikasjoner.

Linskjorter kan fint vaskes på finvaskprogram i vaskemaskin på 30-40 grader. Vi anbefaler håndvask av bomullsskjorter.

Les også våre tidligre blogginnlegg:

Bunadsskjorte og såpe

Vedlikehold av bunadsølv

Rengjør sølvet med en pusseklut før hver bruk for å bevare glansen. Oppbevar sølvet i syrefrie plastposer på et mørkt og tørt sted for å forebygge anløpning. Legg aldri gummistrikk eller skumgummi i nærheten av sølvet.

Vi anbefaler sølvpusseklut til puss av sølv

Sko og tilbehør

Hold skinn i god stand ved regelmessig rengjøring og påføring av lærfett. Bruk skotre og skohorn for å beskytte formen og strukturen på bunadskoene.

Forkle og silkeskjerf

Håndtering av forkle og silkeskjerf avhenger av stoffkvaliteten. De bør presses fra vrangsiden og renses ved behov, spesielt når det gjelder silkestoffer.


Med disse omfattende rådene håper vi at din bunad og tilbehør forblir like staselige og vakre som den dagen de ble anskaffet. Start forberedelsene før festdagene er over, og din bunad vil være en kilde til stolthet og glede for mange år fremover.

Hefter

Hefte

Vi har laget et eget hefte for stell og vedlikehold av bunader og tilbehør. Heftet er på 20 sider med detaljerte tips på hvordan du enkelt kan vedlikeholde bunaden. Inneholder også flekkfjerningsguide for ullstoffer som er uunværlig, samt mange flotte bilder.

Nytt opplag av heftet kommer.

Legg igjen en kommentar