Ta vare på bunaden – tips til stell av bunadsskjorte

Når det kommer til å ta vare på bunaden så kan man ofte lese lange lister om hva man skal gjøre og ikke. Stort sett er flekker til å unngå, og man kommer langt med fuktig klut om man tar det med en gang. 

Jeg vil si at det viktigeste vedlikehold for bunaden er å ta vare på den etter hver gang den har vært i bruk! Se litt over, og er det flekker så ordne med dem så snart som mulig. Har bunaden løse tråder – hemper eller andre fester som hekter og knapper så fiks dette før den henges tilbake i skapet. Det kan fort gå nesten et år før bunaden tas ut av skapet igjen…

Skjorten er kanskje den delen av bunaden som trenger ekstra oppmerksomhet og som kan ha noe kortere levetid enn selve bunaden.

Et tips for reparasjon av skjorter er få det fikset mens det er en liten skade eller slitasje. Enklere å fikse og billigere enn å vente.

HALSSPLITT
En gjenganger for at «pynten» i halssplitten er ødelagt. Dette er ofte noe som krever spesial tråd og ferdigheter, men blir utrolig fint når det er reparert.

MANSJETTER
Mange får med årene for trange mansjetter på skjorten. En mulighet kan være å lage litt større knapphull slik at mansjetten kan bli litt romsligere. Det kan også være mulighet for å sy nye dersom skjorten ellers er passe.

Det hender at trådtunger er utslitt – fillete eller borte. Det går fint an å sy på nye.

KRAGER
Denne vinteren har jeg ved flere anledninger byttet krage på herreskjorter til Østerdalsbunad. Jeg vil si at kragene har vært laget alt forhøye og rett og slett blitt gnagd opp av haker med skjegg. Jeg har laget nye krager i mer riktig høyde og satt på skjortene. Like fine og fortsatt mulig å bruke bunaden uten å kjøpe ny skjorte.

Om skjorta er for trang i halsen kan det være mulig å lage større halsåpning å sette på ny.

Lurt å se på mulighetene for reparasjon før man bestemmer seg for å skaffe seg ny skjorte.

Her er noen enkle tips for å ta vare på skjorten slik at den kan vare lengst mulig

VASK
En dame som jeg har møtt som er ekspert på bunad skjorter i lin sverger til Sunlight såpe og håndvask. Hun hevder at Sunlight er som impregnering for linskjorter å regne.

  • Har du helt ny bunadsskjorte så vask den før bruk.
  • Har den broderier i farger bør den ikke bløtlegges
  • Lin bør ikke vaskes på høyere temperatur enn 60°.
  • Noen vasker skjorten i maskin – jeg foretrekker håndvask.
  • Når skjorten er trørr, skal den legges bort.
  • Skjorten skal Ikke henges. Jeg anbefaler å legge den i ett hvit putevar eller spesial bomullspose til oppbevaring av bunad skjorte. Til skrekk og advarsel har jeg vært ute for eksempler på oppbevaring der skjorta har hengt på kleshenger av tre i flere år. Resultatet ble en kraftig gulbrun strek over hele skulderpartiet som ikke gikk bort etter flere forsøk med ulike metoder.
  • Ikke stryk skjorten når den legges bort – da gulner den fortere.

NOEN DAGER FØR SKJORTEN SKAL BRUKES
Mange synes det er slitsom å stryke lin og at det blir skrukker med en gang. Det er viktig å huske på at lin holder godt på fuktighet, en nystrøket skjorte bør henge i en til to dager før den bruker. Da er den helt tørr og skrukker mindre.

Til dere som oppbevarer i fryseren, fuktig i en plastpose. La skjorta tine slik at strykingen blir så skånsom som mulig.

GLATT SKJORTE UTEN STRYKEJERN
Dette bør gjøres noen dager før bruk, slik at skjorten er helt tørr

  • Skyll skjorten i lunket vann
  • Heng den opp etter bolen med klesklyper. Glatt ut lintøyet. Dra forsiktig i halslinningen og mansjettene.
  • Gjenta prosessen med å glatte over lintøyet med hendene flere ganger før skjorten er blitt helt tørr.

Skjorten blir kanskje ikke like slett som den blir med strykejern – men den blir heller ikke så skrukkete når den er i bruk.
Og bare for å nevne det en gang til – vask skjorten etter bruk.

FLEKKER
Har skjorten fått flekker kan redningen være bløt legging. Skifte vann undervegs. Flytende tøyvaskemiddel beregnet på hvite klær rett på flekken kan være en mulighet. Samme hva slags flekk det er så anbefales IKKE klorin.

HVIT SKJORTE
For hvitest mulig skjorte kan du bruke “Blenda hvit”. Rør middelet godt ut i vannet, la skjorten ligge i ca 12 timer. Rør om av og til så skjorten får jevn fordeling av blekingen. MEN vær obs på at dette sliter på skjorten og bør derfor gjøres så sjelden som mulig.

Legg igjen en kommentar